HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

2020. augusztus 1.

Szombat

színpad

10.00 KÖZÖS NAPINDÍTÓ JÓGA-GYAKORLÁS

"Indítsd a napod jógával és sugárzóan szép és harmóniát árasztó leszel!"

Mindenkit várunk a napindító közös jógázásra a színpadhoz!

A gyakorlást vezeti a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület oktatója.

11.00 A Kala Sangam Tánccsoport Bharatanatyam dél-indiai klasszikus táncbemutatója

A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet, és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát.

A Kala Sangam Tánccsoporttal már számos alkalommal találkozhatott a közönség egész estés bharatanatyam táncelőadások, vagy rövidebb színpadi szerepléseik során. A táncelőadás során magyar és indiai származású tanítványok egyaránt bemutatkoznak – betekintést nyújtva az indiai tánc színes tárházába.

Az előadás után várjuk az érdeklődőket a színpad mögötti füves területen, ahol a kézjelekkel, lábtechnikával is megismerkedhetnek a táncolni vágyók, valamint egy rövid Shivához szóló darabot is megtanulhatnak.

12.00 A szárik és fátylak világa: az indiai hercegnők varázslatos ruházata - divatbemutató

Varrás nélkül rögzített sokméteres selyem anyagok, elragadó minták, vibráló színek, ez az indiai ruhák világa! Az érdeklődők megtudhatják, mi is az a szári, hogyan lehet viselni és hogy milyen egyéb ruhadarabok, kiegészítők találhatóak egy tipikus indiai szekrényben.

Az vagy, amit megeszel - ismerkedés a vegetarianizmussal

Divat? Egészség? Vallás? Milyen a vegetariánus életmód?

13.00 Sahaja jóga - Meditáció

A Sahaja Jóga bemutatkozásában szeretnénk ízelítőt adni abból az örömből, amit meditáció során élünk át. Egy élettel teli, friss, energikus bhangra tánccal kezdünk, aminek célja a vidámság kifejezése, tradicionálisan az új évszak beköszöntének ünneplésekor. Ezt követően az érdeklődőket a meditáció kipróbálására invitáljuk – egy olyan nyugodt, gondolatmentes tudatos állapot megélésére, amiben lényünk esszenciáját, a lelket helyezzük figyelmünk középpontjába. A meditáció vezetett és mindenki számára könnyen követhető. A programot ehhez a békés, nyugodt állapothoz illesztett énekkel és tradicionális bharatnatyam tánccal zárjuk.

Részletesebb információért, további meditációért térjenek be sátrunkba vagy keressenek a www.jogameditacio.hu címen illetve a Metamodern Korszak facebook oldalán – ahova hetente új, ingyenes meditációkat töltünk fel.

13.30 Deva yoga stúdió bemutatója

Detty és Lilla közös munkája közel 6 évvel ezelőtt kezdődött, a Devá Yoga Studio megszületése előtt. Detty Indiából hazatérve oktatóként találkozott tanítványával Lillával, aki később szintén önálló oktatóvá nőtte ki magát. Ezzel megszületett közös csapatuk, mely ma a Devá Yoga alapkövét jelenti. A Detty által megálmodott Studio sokéves tanulásból és elhivatottságból született meg. Jógaszemléletük magában hordozza a tradíciót és az integrációt. A hatha jógától kezdve az ashtanga jógán át a Yin és Gerincterápiás jógáig szeretnék ezt a csodálatos tudományt mindenki számára elérhetővé és testhezállóvá tenni. Számukra a legfontosabb az autentikusság és a precizitás, ezért tanárként is folyamatos tanulással igyekeznek a lehető legszínvolasabb szolgáltatot tenni. Bárkit bármiylen célból is érdekel a jóga tudománya, nagy szeretettel és nyitottsággal várják folyamatosan bővülő körükbe.

14.00 A szegedi Leung Ting Wing Tsun Kung-Fu Szeged Iskola bemutatója

Iskolánk a nemzetközi, prof. Leung Ting nagymester nevével fémjelzett Wing Tsun szövetség tagiskolájaként működik. A tradicionális értékrend szem előtt tartásával törekszünk a lehető legtöbb tudással felvértezni diákjainkat, családias edzéseinken. Emellett rendszeresen rendezvényeken is képviseljük a klubot.

Az iskola összetétele vegyes, mind nemek, mind pedig életkor tekintetében, de a vidámságuk és az iskola iránti szeretetük közös bennük. A 12 év alattiak, a kissárkányok külön, játékos foglalkozásokon fejleszthetik mozgás koordinációjukat, színesíthetik a technikák segítségével mozgáskultúrájukat. Legyen szó a felnőtt, vagy a Sárkányharcosok edzéséről, a fegyelem, a másik tisztelete és a figyelem csak egy-egy példa azokból az erényekből, amiket az edzéseken folyamatosan gyakorolnak a diákok. Az iskola egyik fő feladatának a közösség összekovácsolását tartom, aminek alapja az egymás iránti tisztelet. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy több, mesterfokozatot elért tanítvány rendszeresen látogatva a foglalkozásokat segít az oktatásban. Mindezt teszik olyan szerénységgel és alázattal, ami mindenki számára pozitív példa lehet az élet minden területén.

Rendszeresen indított ingyenes önvédelmi, valamint az SZTE -n akkreditált, testnevelés kurzusként felvehető képzéseink révén több tucat embernek sikerült alap önvédelmi tudás mellett betekintést nyerni iskolánk működésébe. Ezen lehetőségeket a továbbiakban is nyitva tartjuk a kíváncsi szemeknek. Kedvcsinálóként megtekinthető a weboldalunk:

https://wingtsunszeged.hu/

http://www.sarkanyharcos.hu/

címen, vagy innen tovább lépve megtalálhatóak vagyunk a facebookon is folyamatosan frissülő tartalommal, hírekkel.:

https://www.facebook.com/EredetiLeungTingWingTsunKungFuSzegedBeke/

https://www.facebook.com/kicsisarkanyharcosok/

Sárfi Tamás Pál, iskolavezető mester

14.30 Gong utazás tibeti mantrák és mandalák világába – hangfürdő Bergerné Wilk Halinával (HaLuna)

Az egész világ hangok, energiák összessége. Csak egy részük érzékelhető. Más részük felfogható módon hat az emberre. Elképzelhető, hogy az ősök által közvetített tanítások most is aktualitással bírnak, bölcsesség formájában megjelennek gong utazás alatt? Gyere! Tapasztald meg!

Bergerné Wilk Halina (HaLuna) vagyok. Több területen szereztem ismereteket. Benne van a hang (gong és tibeti tál használata, intuitív ének), tibeti energetika, több népi gyógymód bevezetése és őrzése. Több hangutazást, előadást, oktatást tartok az országban és külföldön is.

15.15 Fire Fantasy, távol-keleti zsonglőr bemutató

A zsonglőrködés gyökerei: A zsonglőrködés több ezer éve része a keleti kultúráknak. A legtöbb feljegyzés Indiából és Kínából származik, de számos korai kultúrából – egyiptomi, görög, római skandináv, azték és polinéziai civilizációkból - maradt fenn olyan emlék, mely zsonglőrök művészi tevékenységét rögzíti. Indiában a nőknek kötelességük volt megtanulni, a 3 labdás zsonglőrködést. Az ősi kínai művészetben is előkelő helyet foglalt el a zsonglőrködés, erről több irodalmi és képi ábrázolás tanúskodik. A világ legkorábbi ismert zsonglőrjei az ókori Kínában éltek, kiemelkedő harcosok és elismert szórakoztatók voltak. Egy legenda szerint a híres harcos Xiong Yiliao, aki ügyes zsonglőr volt, az ellenséges csapat elé kiállva kilenc golyóval zsonglőrködött, mire az ellenség a felfoghatatlan varázslatot látva úgy meglepődött, hogy rémülten elmenekült. A diaboló őséről az úgynevezett „kínai yoyo”-ról a 12 századtó vannak feljegyzések. Európában csak a 18 század végén jelent meg ez az eszköz.

Az előadókról és a csapatról: Jeddi Ágost és Tóth Kitti 2014 óta tartják az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ által meghirdetett „Eszközös képességfejlesztő tréning zsonglőr kellékekkel” nevű kurzust. Az órán diszlexiás és más részképesség zavarral küzdő hallgatókat oktatnak alapszintű zsonglőr készségekre. Természetesen a szórakoztatás is mindig célja volt a zsonglőrködésnek. Ennek egy lenyűgöző és nagyon látványos formája a tűzzsonglőrködés. A Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat tagjai közül már van, aki 2004 óta zsonglőrködik, de maga a csapat 2015-ben alakult.

A bemutató után a közönség is kipróbálhatja milyen is zsonglőrködni!

16.00 Túri Virág Réka és a Parvati tánccsoport előadása

Virág 2003 óta foglalakozik Odisszi tánccal, Magyar Táncművészeti Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2006-tól eső mesteréhez évenként járt tanulni Indiába, majd eltávozása után Rahul Acharya tanítványa lett. 2015-ben ICCR ösztöndíjat kapott az indiai tanulmányok támogatására.

2017-ben megalalkult az ODRA Odissi Dance and Research Academy magyar részlege is, amelynek keretében tanulhatnak az elkötelezett érdeklődők, és aminek a végén hasonló szinteket lehet elérni, mint az itt következő egy órás bemutató.

Virág és a tánccsoport bemutatója szombaton 16.00, vasárnap 11:00 órakor látható.

ODRA Hungary – Odissi Dance and Research Academy

www.turiviragreka.com

17.00 Ritmikus utazás a védák ősi világába: a Pakhawaj – Virágh Balázs előadásában

A Pakhawaj India legősibb ritmikus tradíciója, melyben mélyen spirituálisan, az ősi védák szanszkrit slókáit keltik életre a zenészek.

Előadó: Virágh Balázs - Pakhawaj

Balázs India egyik legkiválóbb pakhawaj mesterének, Pandit Mohan Shyam Sharma-nak tanítványa. Indiai és egyéb utazásai során mesterével, a tradicionális Guru-shisya parampara keretein belül tanulhatott.

Több európai országban, illetve Indiában is színpadra lépett, többek között India legnagyobb Dhrupad fesztiválján, a 44. All India Dhrupad Mela-n, Váranasziban. Az Indiai Nagykövetség Amrita Sher Gil Kulturális Központjának rendszeres fellépő művésze.

https://pakhawaj.hu

18.00 Lantos Zoltán - Raga Fusion

Lantos Zoltán hegedűs a világ jó néhány zenekultúrájában otthon érezheti magát, mégis, az Indiai Klasszikus zenét ill. annak "fúziós", elsősorban az európai Jazz előretekintő, számos világzenei hatástól megtermékenyített vonulatát érzi magáénak.

Amint klasszikus zenei diplomát szerzett, azonnal megkezdte különleges zenei utazását. Kezdettől fogva vonzotta az experimentális és a keleti zene, és 1985-ben Indiába utazott, hogy Indiai Klasszikus zenét tanuljon.

Kilenc évnyi tanulás, tanítás és koncertezés után 1994-ben visszatért Európába. Miközben egyre inkább rátalált saját, különleges hegedűhangjára, itthoni zenei gyökereit is újra fölfedezte, összevetve tapasztalatait az általa megismert keleti tradíciókkal, illetve a kortárs európai jazz friss áramlataival.

Ezen az estén az indiai Rágákat járja körbe, a maguk meditatív, gondolati síkján, fölhasználva a mai elektronikus technológia adta lehetőségeket is, ami olykor nagyzenekari hangzást és újabb pszichedelikus dimenziót kölcsönöz az indiai zene spiritualitásához. A koncert második felében Virágh Balázs indiai-ütőhangszeres (Pakhawaj) majd Túri Virág Réka odissi-táncosnő is csatlakozik az előadáshoz.

Lótuszos tó partja

16.00 Pompázó lótuszok az Aranykori mesékben - Hummel Rozália szakrális festőművész mutatja be kiállított műveit

Egy tárlatvezetés keretében az érdeklődők bővebb betekintést is nyerhetnek a Ramajana és a Tündérszép Ilona művek keletkezésének történetébe, távoli kultúrák találkozásába és a lótusz szimbolikába.

A programok feltöltése folyamatosan történik. A szervezők fenntartják a változtatás jogát!