HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

2019. augusztus 2.

VASÁRNAP

színpad

10.00 KÖZÖS NAPINDÍTÓ JÓGA-GYAKORLÁS

"Indítsd a napod jógával és sugárzóan szép és harmóniát árasztó leszel!"

Mindenkit várunk a napindító közös jógázásra a színpadhoz!

A gyakorlást vezeti a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület oktatója.

10.30 do in bemutató Kovács Eszter vezetésével

A do-in egy ősi japán módszer energiakeringésünk harmóniájának helyreállítására. A do-in segítségével lassú mozgás és tudatos légzés révén harmonizáljuk a testünkben áramló életenergiát (japánul Kí, kínaiul Csí). A gyakorlatok egyszerűek, minden korosztály bátran végezheti őket, előképzettség nem szükséges. Rendszeres használatukkal fejlődik test-tudatosságunk, illetve elérhetjük, hogy a betegségekkel, stresszel, frusztrációval szemben ellenállóbbak legyünk, könnyebben tudjunk jól koncentrálni és pihenni.

Kovács Eszter közel 20 éve foglalkozik Chi-kunggal, több mint 10 éve oktatja is Szegeden. Az idei évtől do-in foglalkozásokat is vezet, ahol a gyakorlatok és az elméleti háttér mellett a japán kultúrával is megismerteti diákjait.

https://www.facebook.com/doinszeged

11.00 Túri Virág Réka és a Parvati tánccsoport előadása

Virág 2003 óta foglalakozik Odisszi tánccal, Magyar Táncművészeti Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2006-tól eső mesteréhez évenként járt tanulni Indiába, majd eltávozása után Rahul Acharya tanítványa lett. 2015-ben ICCR ösztöndíjat kapott az indiai tanulmányok támogatására.

2017-ben megalalkult az ODRA Odissi Dance and Research Academy magyar részlege is, amelynek keretében tanulhatnak az elkötelezett érdeklődők, és aminek a végén hasonló szinteket lehet elérni, mint az itt következő egy órás bemutató.

Virág és a tánccsoport bemutatója szombaton 16:00, vasárnap 11:00 órakor látható.

ODRA Hungary – Odissi Dance and Research Academy

www.turiviragreka.com

12.00 Szegedi WU DE Iskola kung fu bemutatója

A WU DE Harcművészeti Egyesület Kínából származó Wing Tsun Kung-Fu és Chi-Kung oktatással foglalkozik. Igyekszünk minden alkalommal adni valamit a diákoknak, amit az alapvetően nyugati szemléletű értékrendjükkel össze tudnak egyeztetni, ezáltal bővíteni a látószögüket, vagy egyszerűen csak fókuszba hozni az egyszerűséget, a tisztaságot, az állhatatosságot, a becsületet, a tisztességet és más értékes erényeket.

https://www.facebook.com/wudeiskola/

12.30 A szárik és fátylak világa: az indiai hercegnők varázslatos ruházata - divatbemutató

Varrás nélkül rögzített sokméteres selyem anyagok, elragadó minták, vibráló színek, ez az indiai ruhák világa! Az érdeklődők megtudhatják, mi is az a szári, hogyan lehet viselni és hogy milyen egyéb ruhadarabok, kiegészítők találhatóak egy tipikus indiai szekrényben.

Az vagy, amit megeszel - ismerkedés a vegetarianizmussal

Divat? Egészség? Vallás? Milyen a vegetariánus életmód?

13.30 Jo Alma Potter a Zen Kwan Um Iskola Dharma Mesterének előadása

Arizonában született. Meditációs gyakorlatát 17 évesen kezdte. Az 1980-as évek elején Indiában tanulmányozta a zent és a buddhizmust. Az 1990-es évek elején találkozott Szung Szán zen mesterrel, azóta tagja a Zen Kwan Um Iskolájának. 2008-ban kapta meg az Inkát (a kong-an-okkal való tanítás jogát) illetve a dharma mesteri címet Wu Bong zen mestertől. 2012-ben Bécsbe költözik, vezeti az itteni zen központot, valamint segíti a zen csoportokat Ausztriában, Spanyolországban, Csehországban és Magyarországon.

https://www.kwanumeurope.org/teaching-support/our-teachers/jo-potter-jdpsn/

14.00 Naplegenda Társulás – „Kelet felől” - világzenei utazás eredeti hangszerekkel

A műsorban közel – és távol - keleti zenék (indiai, tibeti, iráni...stb.) szólalnak meg egzotikus hangszereken, felidézve a különböző zenei kultúrák hangulatát és dallamvilágát.

A Naplegenda Társulást Virág Tibor és Csák László alapította a 80-as évek elején. Mindketten jelentős mennyiségű, főleg népi hangszereket gyűjtöttek össze a világ minden tájáról. Az autentikus népzenétől közelítenek a világzenei feldolgozások és a modernebb zenei irányzatok felé, szívesen kísérleteznek a különböző zenei kultúrák ötvözésével, mindezt improvizatív betétekkel színesítve. Játszottak népzenei rendezvényeken, fesztiválokon, kiállítás-megnyitókon, felléptek többek között a Budai Fonó Zeneházban, a Magyar Nemzeti Múzeumban és az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban.

Ebben a műsorban vendégük Paul Musset, francia tablajátékos.

Csák László – bansuri, ney, shehnai, ud

Virág Tibor – udu, darbuka, tombak

Paul Musset – tabla, didgeridoo

14.30 Mediball bemutató - az Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület bemutatója

A MediBall feltalálója Prof. Bai Rong, a Shanxi tartomány Jinzhong Városi Egészségügyi Iskolájának testnevelő tanára volt. 1991-ben szabadalmaztatta találmányát a Rouliball (MediBall) labdajátékot. A feltaláló célja az volt, hogy egy olyan labdajátékot hozzon létre, melyben a Tai Chi lágy körkörös mozdulatait használva eddze a testet úgy, hogy elkerülje a test sérülését, ugyanakkor fejlessze a szervezet fiziológiás funkcióit és mentális egészségét. Magyarországon hivatalosan 2008 óta van jelen ez a sportág.

A MediBallt egy 22 cm átmérőjű gumi felületű ütővel és egy 50 g tömegű homokkal töltött teniszlabda méretű gumilabdával játsszák. Egyénileg, párban és csoportban is játszható. A gyakorló célja, hogy a centrifugális erő segítségével, körkörös mozdulatokkal, ívekkel és spirálokkal az ütőn tartsa a labdát. A játékosok felkészültségüket versenyeken mérhetik össze, ahol egyéniben vagy párosban is indulhatnak. A formagyakorlatok bemutatása zenére történik. A jól bemutatott formagyakorlat során a versenyző mozgásos meditatív állapotba kerül. A kivitelezés során megélt harmónia mind a gyakorló, mind a néző számára művészi szintű esztétikai élményt jelent.

Bakó András MediBall oktató

30 / 461-9863

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

15.00 Mantrakoncert - Krasznai Gíta és Sövény Olivér koncertje

Krasznai Gíta tervezőgrafikus hindu családban nőtt fel, de az Indiában töltött fél éve során vált igazán az indiai zene szerelmesévé. Hazatérve lemezt készített barátaival, újrahangszerelve ősi indiai mantrákat. A szövegek vallási szövegek, versek, a dallamok viszont vagy teljesen újak, vagy az eredeti dallamok átiratai. Sövény Olivér jazz-és klasszikus zenészként egészen különleges hangzással gazdagította ezeket a felvételeket. A Lótusz napokon a duó két gitárral és egy énekkel fog egy kis bepillantást nyújtani a mantrák világába.

16.00 A Kala Sangam Tánccsoport Bharatanatyam dél-indiai klasszikus táncbemutatója

A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet, és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát.

A Kala Sangam Tánccsoporttal már számos alkalommal találkozhatott a közönség egész estés bharatanatyam táncelőadások, vagy rövidebb színpadi szerepléseik során. A táncelőadás során magyar és indiai származású tanítványok egyaránt bemutatkoznak – betekintést nyújtva az indiai tánc színes tárházába.

Az előadás után várjuk az érdeklődőket a színpad mögötti füves területen, ahol a kézjelekkel, lábtechnikával is megismerkedhetnek a táncolni vágyók, valamint egy rövid Shivához szóló darabot is megtanulhatnak.

17.00 Kirtan Jam együttes koncertje

A Kirtan Jam megalakításával az volt a célunk, hogy a kirtan műfaját a jógastúdiókon, jógás közösségeken kívülre is elvigyük. Megismertessük mindenkivel, inspirációt adjunk azoknak is akik még nem próbálták.

A Kirtan nem más mint közös örömzenélés lelki fókusszal: meditáció, ima, extázis, tánc mikor milyen hangulat, tér alakul ki a résztvevők segítségével.

A szanszkrit, gurmuki nyelvű mantrák igazi varázsszavak - megnyitják szívünket, eszközeivé válunk a Legfelsőbb Tökéletesnek. Lényünkben megjelenik az öröm, a szabadság érzése, elménk lecsendesedik, testünk megtelik életerővel. És mikor mindezt egy közösségben tesszük, akkor képesek vagyunk átadni magunkat egy olyan térnek, ahol felismerjük: EGYek vagyunk a Végtelenben.

Mi hozzuk az alapot hozzá jó ritmusokkal, gyönyörű dallamokkal.

Csatlakozzatok hozzánk, oldódjunk fel együtt a szívünkben!

Lótuszos tó partja

12.00 Pompázó lótuszok az Aranykori mesékben - Hummel Rozália szakrális festőművész mutatja be kiállított műveit

Egy tárlatvezetés keretében az érdeklődők bővebb betekintést is nyerhetnek a Ramajana és a Tündérszép Ilona művek keletkezésének történetébe, távoli kultúrák találkozásába és a lótusz szimbolikába.

15.00 Teázás kínai és koreai módra Kasza Péter és Kasza Ferenc útmutatásával

A délután folyamán bárki megfigyelője lehet a két nemzet teaszertartásának, megismerkedhet a teázás kellékeivel, láthatja, hogyan készül egy igazi koreai és kínai tea. Szó lesz a teák meghökkentő sokféleségéről, a teafüvek minőségéről és gyártási folyamatáról és természetesen a teafogyasztási szokások és a teázás szellemi háttere sem maradhat ki a sorból.

A programok feltöltése folyamatosan történik. A szervezők fenntartják a változtatás jogát!